Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Θεσσαλονίκη : To δικαστήριο δικαίωσε τους Ρομά και απέτρεψε την μετακίνησή τους

Ανάρτηση από το FB του Γιώργου Τσιάκαλου, Νομικού Συμβούλου



Υπάρχει Δικαιοσύνη για τους Ρομά αρκεί κάποιος να την διεκδικήσει!

Νενικήκαμεν! Δεκτή η ανακοπή των κατοίκων του οικισμού Ρομά στα Τσαΐρια! 
81/2020 απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.


Η απόφαση βασίζεται και διευρύνει την πάγια ήδη προοδευτική εγχώρια νομολογία, πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές του ΕΔΔΑ. Long story short: Χωρίς να συνοδεύεται από μέτρο μετεγκατάστασης η όποια εκδίωξη είναι παράνομη και η άσκηση του δικαιώματος της Διοίκησης να τους αποβάλλει προσκρούει στον περιορισμό του Άρθρου 281 ΑΚ (καταχρηστική άσκηση δικαιώματος). Επίσης σημειώνεται εμφατικά ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας η επίλυση του προβλήματος μετεγκατάστασης, καθώς η βίαιη αποβολή τους χωρίς να έχει βρεθεί χώρος μετεγκατάστασης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις γι’ αυτούς και θα καταστήσει δυσχερέστερες τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, ιδίως δε των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

Ευχαριστώ θερμά την Ελλάν Πασσέ - Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά και τον πρόεδρό της Βασιλειος Παντζος για την κάλυψη μέρους των δικαστικών εξόδων καθώς και την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Θεσσαλονίκης για την κάλυψη μέρους των δικαστικών εξόδων.

Ευχαριστώ θερμά τον καλό μου φίλο Theodoros Alexandridis Ειδικό Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Εκπαιδευτή του HELP και νομικό σύμβουλο του ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, για την βαρυσήμαντη συμβολή του σε αυτήν την προσπάθεια μηνών μέσω των ατέρμονών μας συζητήσεων καθώς και για το πολύ χρήσιμο νομολογιακό υλικό!

Ευχαριστώ θερμά τον Paul Isaac Hagouel ως μέλος της Επιτροπής για την Γενοκτονία των Ρομά της International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA για την υποστήριξή του καθ' όλη αυτήν την διάρκεια και για το βαρυσήμαντο έργο του.

Επίσης ευχαριστώ τους μάρτυρες που με υπομονή και θυσιάζοντας τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, στάθηκαν στο πλευρό μας και στα τρία δικαστήρια.

Η πρωτοβουλία από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή, εάν δεν υπήρχαν εκείνοι οι κάτοικοι του οικισμού που με ιδιαίτερη ζέση αγωνίστηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους!

Δημοσιεύω την απόφαση, και θα την επαναδημοσιεύσω σε νομικά περιοδικά και ιστοσελίδες, για να συνεπικουρήσω στο έργο των συναδέλφων που αναλαμβάνουν παρόμοιες υποθέσεις.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου