Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Η Ελλάν Πασσέ στο Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης



Χτες, 18.5.2020 ο Πρόεδρος της Ελλαν Πασσε κ. Βασίλειος Πάντζος συμμετείχε στην 3η συνεδρίαση – ψηφιακά - του ΕΣΡΜ- Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αντικείμενο της παρέμβασης του κ. Πάντζου ήταν η παρουσίαση της λειτουργίας και των σκοπών της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, καθώς επίσης και η ανάδειξη ζητημάτων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας εις βάρος των Ελλήνων Ρομά.
Ο κ. Β. Πάντζος ενημέρωσε διεξοδικά τα μέλη του Συμβουλίου για τα διάφορα εγκλήματα μίσους που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, για τα κρούσματα απρόκλητης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, για την ρατσιστική απονομή δικαιοσύνης σε πολλές περιπτώσεις, για τα θέματα αστικοδημοτικής κατάστασης, τη ρητορική του μίσους, τα έντονα προβλήματα στους τομείς στέγασης, απασχόλησης, εκπαίδευσης και υγείας.

Ο κ. Β. Πάντζος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα φαινόμενα τσιγγανοφοβίας, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας, προκαταλήψεων και στερεοτύπων καθώς και η φτωχοποίηση και η περιθωριοποίηση των Τσιγγάνων αυξήθηκαν σημαντικά. Επίσης έκανε μια αναδρομή στις εσφαλμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά στη χώρα μας, καθώς και στο βανδαλισμό- κατασπατάληση τεράστιων πόρων, ευρωπαικών και εθνικών, χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος και χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα στο πεδίο. Τόνισε εξάλλου το γεγονός ότι οι Τσιγγάνοι είναι Έλληνες πολίτες, πράγμα το οποίο συχνά αποσιωπείται ή αγνοείται.
Τέλος ο κ. Β. Πάντζος ζήτησε να γίνει αυτοψία από κλιμάκιο του ΕΣΡΜ σε διάφορους καταυλισμούς στην Αττική, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ να προβεί σε σύνταξη σχετικής έκθεσης και σειράς προτάσεων και τέλος να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Ήταν πολύ σημαντική και τιμητική η πρόσκληση του κ. Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Προέδρου ΕΣΡΜ, κ. Πάνου Αλεξανδρή, αφού για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα στο αντιπροσωπευτικότερο τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων Τσιγγάνων, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, να εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου