Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΤSIGAN, ΤΟ ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΕΗΠΚ (European Heritage Days EHD) 2020

ΤSIGAN, ΤΟ ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ 

της Σεσίλια Βολόκ

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά- ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, σε συνεργασία με την Kαλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα-Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι, συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που γίνονται διαδικτυακά στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσα από την προβολή δημιουργικού βίντεο που έγινε ειδικά για την περίσταση με πρόταση της Αναστασίας Πολίτη και με βάση το ομώνυμο βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέως ρόμικης καταγωγής, Σεσίλια Βολόκ.

Πρόκειται για μια σύγχρονη, πανανθρώπινη ελεγεία σχετικά τη μοίρα των Τσιγγάνων ανά τον κόσμο. Ένας διαλογισμός πάνω στον έρωτα, την περιπλάνηση, την αγάπη, την ελευθερία, τον πόλεμο, την αιωνιότητα.

Το έργο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του νεαρού Ελληνοαμερικανού ποιητή που έφυγε νωρίς,

Κωνσταντίνου Γκράχαμ το γένος Πολίτη (1997-2017).




Η κύρια γλώσσα είναι τα ελληνικά, ακούγονται επίσης γαλλικά, αγγλικά και ρομανέ.


TSIGAN, THE GYPSY POEM

by Cecilia Woloch


ΤZIGANE, LE POEME GITAN

de Cecilia Woloch


Tρίτη έκδοση, TWO SYLVIA PRESS, LOS ANGELES, U.S.A., 2018.

Γαλλική έκδοση, Editions LE SCRIBE - L'HARMATTAN, PARIS, FRANCE, 2014.

Μετάφραση στα ελληνικά υπό έκδοση.


Σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση :

 Αναστασία Πολίτη, Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα (Παρίσι, Γαλλία).

Directed by / Par Anastassia Politi, Compagnie Erinna (Paris, France)


Tribute to / A la mémoire de

Konstantinos Graham né Politi (1997-2017)

----------------------------------------------------------------------


H Αμερικανίδα συγγραφέας ρόμικης καταγωγής, Cecilia Woloch, σε ένα ποιητικό κείμενο - χείμαρο διαθνισμένο με ιστορικά στοιχεία, αναφέρεται στην καταγωγή της και την ιστορία της οικογένειάς της.

Σε ένα φανταστικό διάλογο με την Τσιγγάνα γιαγιά της, αναζητά τις ρίζες της ανάμεσα στην Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Αμερική. Αναλογίζεται την ιστορία των Ρομά από τον 12ο αιώνα μ.Χ. μέχρι το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με αποκορύφωμα τη Γενοκτονία των Τσιγγάνων από τους Ναζί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Η Αναστασία Πολίτη, σκηνοθέτης- ηθοποιός της Καλλιτεχνικής ομάδας 'Ηριννα - Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι, πρότεινε  ένα πολύγλωσσο μουσικοποιητικό δρώμενο, βασισμένο στη γαλλική έκδοση, που παρουσιάστηκε το 2017 στη Γαλλία, στο Μονπελιέ και το Παρίσι, όπου έλαβε το Βραβείο Πρωτοπορίας της Εταιρείας Γάλλων Συγγραφέων, Bourse de création d'avant garde Sarane ALEXANDRIAN de la Société des Gens de lettres. Στη συνέχεια το έργο ανέβηκε σε ελληνική μετάφραση και σκηνοθεσία της ίδιας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το 2019.


To δημιουργικό αυτό βίντεο, καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό, έγινε ειδικά για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020, που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σκοπός του είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό, με τρόπο άμεσο, για την Ιστορία του λαού των Ρομά και να καταπολεμήσει το ρατσισμό και τη ρητορική του μίσους.

Στο ηχητικό σύμπαν του έργου, που προτείνει ο συνθέτης Philippe Blanchard/ Nautilus (Faverges-Αnnecy, France), ξεχωρίζει το πρελούδιο και ένας επίλογος στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γκράχαμ το γένος Πολίτη (1997-2017) με στίχους δικούς του. Νεαρός Eλληνοαμερικανός ράπερ - ποιητής και ηθοποιός γεννημένος στο Παρίσι, ο Κωνσταντίνος Γκράχαμ, που έζησε στη Γαλλία και την Καλιφόρνια, με συχνά περάσματα από την Ελλάδα, είχε συμμετάσχει στο πρώτο ανέβασμα του έργου στη Γαλλία.


Η ηχογραφημένη φωνή του Κωνσταντίνου από τις γαλλικές παραστάσεις εμπλουτίζει το δημιουργικό αυτό βίντεο, της οποίας τη μουσική επιμέλεια, την ηχογράφηση στα ελληνικά και το sound design υπογράφει από την Αθήνα ο Θανάσης Αλεξανδρής.


Ως υλικό για τη γραφική επένδυση χρησιμοποιήθηκαν επεξεργασμένοι πίνακες της Angela Biancofiore, ιστορικά αρχεία από διάφορες πηγές μεταξύ των οποίων το Μουσείο του Άουσβιτς, Shoah Foundation και φωτογραφίες από τις παραστάσεις της Καλλιτεχνικής Ομάδας Ήριννα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.



Σύνδεσμοι

European Heritage Days EHD Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΕΗΠΚ

https://www.facebook.com/EHDaysGR


Cecilia Woloch

https://www.facebook.com/Carpathia.Poems.by.Cecilia.Woloch


Compagnie Erinna

https://www.facebook.com/CompagnieErinna


Anastassia Politi

https://www.facebook.com/polianasta/


Konstantinos Graham - Κωνσταντίνος Γκράχαμ

https://www.facebook.com/anastassiapoliti


Thanasis Alexandris

https://www.facebook.com/thanasis.alexandris


Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού - ΥπΠοΑ

https://www.culture.gov.gr/el/service/SitePages/education.aspx



contact diffusion - copyright : Compagnie Erinna, 

MDA de Paris 10e, BP 65, 206, quai de Valmy 75010 Paris- France

compagnie.erinna@gmail.com


Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακοίνωση αναβολής εκδήλωσης 6/9/2020


Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, μετά και την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων covid 19 στην Αττική και τις τελευταίες εξελίξεις με τα νέα μέτρα για τις ανοιχτές εκδηλώσεις, σε τηλεσυνεδρίαση του Δ.Σ. της 3ης Σεπτεμβρίου 2020, αποφάσισε να προβεί στην αναβολή της εκδήλωσης τιμής και μνήμης της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη γενοκτονία των Ρομά, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα 6-9-2020, στον αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος, στην Αθήνα στις 9 μ.μ.

Θερμές ευχαριστίες και παράκληση για κατανόηση προς στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης της Αθήνας, τον ΟΠΑΝΔΑ- Δήμο Αθηναίων καθώς και τις εκδόσεις Άπαρσις.

Ευχαριστούμε και ζητάμε συγνώμη από τους ομιλητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, υπεύθυνους παραγωγής και τεχνικούς που είχαν ήδη κινητοποιηθεί για την εκδήλωση.

Ζητάμε τέλος την κατανόησή των εκπροσώπων του τύπου, των επισήμων προσκεκλημένων και του κοινού, με δεδομένες τις επιταγές για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού στις Εκδηλώσεις «Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ρομά από τους Ναζί» 6 Σεπτεμβρίου - Ακαδημία Πλάτωνος


H ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ευχαριστεί θερμά την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μενδώνη, για την αιγίδα του ΥπΠοΑ στην  εκδήλωση «Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ρομά από τους Ναζί» 6 Σεπτεμβρίου - Ακαδημία Πλάτωνος.



Βλέπε συνημμένο έγγραφο:

Πρόσκληση 6 Σεπτεμβρίου 2020 - Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ Τενά Μπιστρέ


Πρόσκληση

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά από τους Ναζί, που τιμάται από το Συμβούλιο της Ευρώπης κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου,

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά- ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, 
σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής και τις εκδόσεις Άπαρσις, 
σας προσκαλούν στην εκδήλωση :

Κοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ Τενά Μπιστρέ

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 στις 9μμ

στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος
Κολωνός, Αθήνα (Κύρια είσοδος : Κρατύλου 60 και Τριπόλεως)

Στο πρόγραμμα : 

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Αιγίδα και στήριξη ύψους 15.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής της εκδήλωσης της Ευρωπαικής Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ρομά, 6 Σεπτεμβρίου 2020



Στη 13η συνεδρίασή του, στις 29.7.2020

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του αποφασίζει κατά πλειοψηφία Εγκρίνει τη σκοπιμότητα της διοργάνωσης με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, της πολιτιστικής εκδήλωσης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, που θα διεξαχθεί, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, στoν αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό, χώρο ιδιαίτερα συμβολικό για την περίσταση, στις 6 Σεπτεμβρίου 2020. 
Η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει με το ποσό των 15.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) που θα βαρύνει τον ειδικό φορέα 01.072 και ΚΑΕ 0844 του προϋπολογισμού 2020 της Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών και αφορά στην κάλυψη μέρους των εξής δαπανών: 
• ενοικίαση τεχνικού εξοπλισμού φωτισμού, προβολής βίντεο και ήχου συμπεριλαμβανομένου του τεχνικού προσωπικού τεσσάρων ατόμων 
• ενοικίαση πούλμαν για μεταφορά κοινού 
• συντονισμός, ενημέρωση και συνοδεία κοινού στο πεδίο 
• ενοικίαση καθισμάτων 
• καλλιτεχνικό δρώμενο 
• πολυφωνικό σχήμα / ορχήστρα 
• οδοιπορικά και ημερήσια διαμονή 20 εκπροσώπων των ομοσπονδιών - μελών 
• catering 
• ασφάλιση για αστική ευθύνη 
• βιντεοσκόπηση, σποτ 
• φωτογράφιση 
• 4 μπάνερς 
• διαφημιστικά φυλλάδια, αφίσες 6 
• T-Shirts 
• επετειακό USB stick με ενημερωτικό υλικό σχετικό με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά κατά τα αναφερόμενα στην από 24/6/2020 πρόταση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ).

Βλέπε συνημμένο έγγραφο:

Αποφ. 161 : Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά έτους 2020.









Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Ελλάν Πασσέ: Κοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ Τενά Μπιστρέ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά από τους Ναζί,  που τιμάται από το Συμβούλιο της Ευρώπης κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου, 

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά- ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση :

Κοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ Τενά Μπιστρέ



Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 στις 9μμ 
στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος 
Κολωνός, Αθήνα (Κύρια είσοδος : Κρατύλου 60 και Τριπόλεως)

Η εκδήλωση περιλαμβάνει  χαιρετισμούς, ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Διεξάγεται υπό την αιγίδα και με την οικονομική στήριξη / συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής καθώς και με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθήνας και του Δήμου Αθηναίων.

Είσοδος ελεύθερη, μάσκες υποχρεωτικές.

 Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων :  ellanpasserom@gmail.com ή 6944993105 

Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων ΡομάΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ 
Πανεπιστημίου 56 - 10678 Aθήνα (Κτίριο Ερμής, 1ος όροφος) - Τηλ: 2168092641

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Υποτροφίες για ευάλωτους από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & ΕΑΠ


Δικαιούχοι των εν λόγω υποτροφιών δύναται να είναι: · Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς και συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού ή ακραίας φτώχειας, καθώς και Ρομά που παρέχουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης. · Ωφελούμενοι λόγω αστεγίας. · Πρώην φιλοξενούμενοι ή φιλοξενούμενοι δομών παιδικής προστασίας.


Από σήμερα και μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου μπορούν να κατατίθενται αιτήσεις διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας για υποτροφίες σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Υποψήφιοι υπότροφοι είναι παιδιά και νέοι που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς και συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού ή ακραίας φτώχειας, καθώς και Ρομά που παρέχουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης.