Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ρομά


Tην 2α Αυγούστου καθιερωμένη ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά από τους Ναζί τιμά και φέτος η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.


Ήταν νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου του 1944 όταν δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές η τελευταία εντολή μαζικής εξολόθρευσης των Ρομά. Την τραγική νύχτα εκείνη, 2.897 Ρομά, άντρες, γυναίκες και παιδιά, βρήκαν φριχτό θάνατο στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην κατεχόμενη Πολωνία. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ένα ελάχιστο μέρος των Τσιγγάνων που εξολοθρεύτηκαν από τους Ναζί σε ολόκληρη την Ευρώπη- κυρίως Κεντρική και Δυτική. Ο αφανισμός των Τσιγγάνων στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου προκάλεσε ίσως ένα εκατομμύρια θύματα, σημαντικό ποσοστό στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων του Χίτλερ. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται επίσης τα άτομα με διανοητική ή σωματική αναπηρία, οι αριστεροί, οι ομοφυλόφιλοι και οι Εβραίοι. Όλοι αυτοί θεωρούνταν κατώτεροι κι επικίνδυνοι και έπρεπε να εξολοθρευτούν ώστε να επικρατήσει η Άρεια Φυλή.
Τιμώντας αυτή την ιστορική θλιβερή επέτειο, την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 και ώρα 11πμ, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, θα προβεί σε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων στον Ταύρο /Πετράλωνα*, παρουσία των μελών του ΔΣ και του Προέδρου, κ. Βασίλη Πάντζου, καθώς και μελών της Αττικής Ομοσπονδίας, ΠΑΝΟΣΕΡ, και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων.
Την τελετή θα τιμήσει με την παρουσία της και με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η  Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος  Ανάπτυξιακών προγραμμάτων και Ευπαθών Κοινωνικών ομάδων, κ. Μαρία Ζέρβα. 
Το μνημείο υπενθυμίζει τον παλλαϊκό  χαρακτήρα της Εθνικής Αντίστασης, που αγκάλιασε και τους έντεκα αγωνιστές ‘Ελληνες Τσιγγάνους, που έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από τη ναζιστική κατοχή.  Αυτό το μήνυμα εμπεριέχει η επέτειος: Σεβασμό  και τιμή στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία
Ποτέ ξανά αφανισμός, ποτέ ξανά φασισμός και βαρβαρότητα.
Τέλος, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, με την έμπρακτη στήριξη του Περιφερειάρχη, κ. Γ. Πατούλη, θα τιμήσει την επέτειο αυτή με πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο ‘Κοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ Τενά Μπιστρέ’, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 στις 9μμ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος που παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα λάβουν χώρα ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Πολιτείας και διαφόρων φορέων και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

*στην οδό Χαμοστέρνας, λίγο μετά τη διασταύρωση με την Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου