Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Δήλωση του Βασίλη Πάντζου, Προέδρου της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Ελλαν Πασσε


Με  αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά.


Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την ιστορική μνήμη ζωντανή.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να αποδώσουμε ως φόρο τιμής στα θύματα.
Ταυτόχρονα, πρέπει να δράσουμε, κάθε φορά που μας δίνεται η δυνατότητα, ώστε να διδάξουμε τις νέες γενιές και τις μελλούμενες, να μάθουν για αυτό το τερατούργημα που δημιούργησαν οι Ναζί  και οι συνεργάτες τους.  Να τιμούμε και να διδάξουμε.

Αθώοι άμαχοι άνθρωποι χάθηκαν. Ποτέ δεν σταμάτησαν όμως οι λαοί να μάχονται.
Μας λυπεί το γεγονός που μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο αλλά και σε εθνικό επίπεδο εξακολουθεί να υφίσταται το έγκλημα μίσους εναντίον των Τσιγγάνων. Η ρητορική του μίσους εξακολουθεί να υπάρχει. Και πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και συμμαχία για να καταπολεμήσουμε αυτές τις ιδεολογίες και συμπεριφορές με κάθε δημοκρατικό και ειρηνικό όπλο.
Θα δώσουμε κάθε δημοκρατικό αγώνα για να έρθει η κοινωνική δικαίωση και η κοινωνική αποκατάσταση  γιατί υπάρχει βαθειά ανθρωπιστική ανάγκη και θα πρέπει η Ελληνική Πολιτεία και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να ενεργοποιήσουν στο ακέραιο τις προβλεπόμενες δράσεις στην κατεύθυνση αυτή. Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύσεις με την ενεργό συμμετοχή μας. 
Λέμε ναι στα Κράτη Δικαίου, λέμε ναι σε μια κοινωνική Ευρώπη, ναι, στην ένταξή μας, ναι στην παιδεία, ναι στην εργασία, ναι στην Ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Λέμε όχι - και θα μας βρουν απέναντι - στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι στη βεβήλωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην προσβολή της προσωπικότητας,  στο κοινωνικό βασανιστήριο, στην  αφαίρεση της ζωής.
Λέμε  Ποτέ ξανά…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου