Mε αφορμή την Πανευρωπαϊκή Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά (2 Αυγούστου) από τους ναζί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε την Κυριακή 2/8 στην εκδήλωση που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ». Την αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούσαν οι Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ, και Νίκος Ζαπάντης, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικός σύμβουλος Φυλής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο στην οδό Χαμοστέρνας στην Αθήνα, προς τιμήν των 11 αγωνιστών Τσιγγάνων που εκτέλεσαν οι ναζί στις 4 Αυγούστου 1944. Η 2η Αυγούστου επιλέχθηκε ως μέρα μνήμης με αφορμή το θάνατο 2.897 γυναικών και παιδιών καταγωγής Ρομά στο στρατόπεδο του Αουσβιτς στις 2/8/1944. Υπολογίζεται πως οι ναζιστικές εκκαθαρίσεις την περίοδο 1939 - 1944 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 500.000 Ρομά.
Στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ μετά η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε λουλούδια. Παράλληλα προσέφερε στην Ομοσπονδία «Ελλάν Πασσέ» το λεύκωμα «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», με επιλογή εικαστικών μαρτυριών για τις φυλακές και τις εξορίες στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα.
Σημειώνεται πως πρόσφατα είχε γίνει συνάντηση κλιμακίου της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας «Ελλάν Πασσέ». Σε αυτή υπήρξε ενημέρωση από πλευράς Ομοσπονδίας για το θέμα της κατεδάφισης καταλυμάτων Ρομά σε περιοχές των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου αλλά και για γενικότερα προβλήματα των Ρομά της περιοχής. Ενώ το Δεκέμβρη του 2019 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Γιόχαν «Ρούκελι» Τρόλμαν
«Γροθιές» στο ναζισμό
Ωστόσο, μια βδομάδα μετά η Γερμανική Ομοσπονδία τού αφαίρεσε τον τίτλο, καταγγέλλοντας το «αντιγερμανικό» και «χορευτικό» στιλ, ενώ του ζήτησε να παίξει με τον «γερμανικό» τρόπο. Τον κάλεσαν να αγωνιστεί ξανά (υπό τις νέες οδηγίες) με τον κατά πολύ «βαρύτερο» επίσης Γερμανό Γκουστάβ Εντερ στις 27 Ιούλη. Πλέον με τους ναζί να έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους στη Γερμανία οι συνθήκες ενόψει του δεύτερου αγώνα είχαν γίνει αρκετά δύσκολες για τον Τσιγγάνο πυγμάχο. Αντιλαμβανόμενος την κατάσταση ο Τρόλμαν αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί με τον δικό του τρόπο και να χλευάσει τα ναζιστικά πρότυπα εμφανιζόμενος στο ρινγκ με βαμμένα ξανθά μαλλιά και το πρόσωπό του πασπαλισμένο με αλεύρι. Μένοντας ακίνητος και δεχόμενος συνεχώς χτυπήματα από τον αντίπαλό του άντεξε μέχρι τον 5ο γύρο, όταν και έχασε τις αισθήσεις του.
Στα χρόνια που ακολούθησαν θα υποστεί και αυτός διώξεις από τους ναζί. Θα υποστεί στείρωση, θα υπηρετήσει με το ζόρι στο ναζιστικό Ναυτικό και θα σταλεί τελικά σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί θα δολοφονηθεί από έγκλειστο πρώην εγκληματία, ο οποίος συνεργαζόταν με τους ναζί, το 1944.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου